«تغییرات اقلیمی و هوش مصنوعی؛ دو عامل جدید در تحول سلامت دهان و دندان»
این مقاله به تأثیر تغییرات اقلیمی مانند افزایش دما و آلودگی بر سلامت دهان و دندان پرداخته و میگوید که چنین عواملی میتوانند باعث پوسیدگی و مشکلات دیگر شوند.
از سوی دیگر، هوش مصنوعی در تشخیص و پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان به کمک آمده است.
فناوریهای AI میتوانند به شناسایی زودهنگام بیماریها، افزایش کیفیت خدمات و دسترسی بهتر به مراقبتهای دندانپزشکی کمک کنند.
این پیشرفتها چشماندازی جدید برای دندانپزشکی فراهم میکنند.
در دانشگاه هاروارد، تیمهای بینرشتهای از یادگیری ماشین برای شناسایی بیمارانی استفاده میکنند که عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامتشان، آنها را در معرض تأثیرات تغییرات اقلیمی و مجموعهای از دیگر خطرات برای سلامت دهان قرار میدهد.
فرانچسکا دومینچی، مدیر ابتکار علم داده هاروارد در دانشکده بهداشت عمومی تی.اچ. چان، می پرسد: “آیا قرار گرفتن در معرض دود آتشسوزیها بر سلامت دهان تاثیر میگذارد؟ اگر این آتشسوزیها بیشتر شوند، چه کسانی بیشتر در معرض خطر قرار میگیرند و چگونه میتوانیم بر اساس این اطلاعات عمل کنیم؟”
او و تیمی از پژوهشگران از هوش مصنوعی برای تحلیل دادههای ماهوارهای، مدلهای شیمی جو و سایر عوامل استفاده میکنند تا مشخص کنند کدام جوامع بیشتر تحت تأثیر آتشسوزیهای مکرر، موجهای گرمای شدید و طوفانهای مخرب قرار دارند. کاهش کیفیت هوا ناشی از آتشسوزی و افزایش دما به دلیل تغییرات اقلیمی میتواند دهان افراد را خشکتر کند و احتمال ابتلا به بیماریهای دهان و پوسیدگی دندان را افزایش دهد. همچنین، استرس روانی ناشی از رویدادهای آبوهوایی شدید میتواند خطر دندان قروچه و اختلالات مفصل گیجگاهی-فکی (TMJ) را افزایش دهد.
علاوه بر این، دومینچی افزود: “بلایای طبیعی میتوانند دسترسی به مراکز و مراقبتهای دندانپزشکی را مختل کنند.”
پژوهشگران زیستپزشکی نیز از هوش مصنوعی برای تسریع و بهینهسازی آزمایشها، کشف درمانهای جدید و ارزیابی پیشبالینی استفاده میکنند. مارینکا زیتنیک، استاد یار انفورماتیک زیستپزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد، گفت: “[هوش مصنوعی] دادهها را تولید، کسب، هماهنگ و تصفیه میکند و میتواند فرضیهها را تولید کرده و آزمایشها و نتایج بعدی را شبیهسازی کند.”
او افزود که این فناوری میتواند به طور چشمگیری روش تطبیق درمانها با هر بیمار به صورت انفرادی را متحول کند و به طراحی داروها و درمانهای کاملاً جدید کمک کند. در یک نظرسنجی از ۱۶۰۰ پژوهشگر زیستپزشکی، ۲۵ درصد اعلام کردند که هوش مصنوعی طی دهه آینده برای مطالعاتشان ضروری خواهد شد.