به گزارش سلامت نیوز به نقل از زومیت، اولین کارآزمایی بالینی انسانی داروی رشد مجدد دندان در جهان، چند ماه دیگر آغاز میشود. این کارآزمایی میتواند مسیر را برای عرضه تجاری این دارو تا سال ۲۰۳۰ هموار کند.
در این کارآزمایی که از سپتامبر تا اوت سال ۲۰۲۵ در بیمارستان دانشگاه کیوتو ژاپن برگزار میشود، ۳۰ مرد بین ۳۰ تا ۶۴ سال که حداقل یک دندان آسیاب بزرگ خود را از دست دادهاند، تحت درمان جدید قرار میگیرند.
این درمان داخل وریدی پس از موفقیت در رشد دندانهای جدید در مدلهای موش و راسوی اهلی بدون عوارض جانبی، اکنون روی انسانها آزمایش میشود. پژوهشگران در حال ثبتنام شرکتکنندگان برای این مرحله از کارآزمایی هستند. آنها قصد دارند در آینده این کارآزمایی را روی افراد دارای بیدندانی جزئی یا افرادی که یک تا پنج دندان دائمی خود را به دلیل عوامل محیطی از دست دادهاند، تکرار کنند.
پس از مرحله اول که ۱۱ ماه طول میکشد، پژوهشگران دارو را روی کودکان ۲ تا ۷ ساله که حداقل چهار دندان خود را به دلیل کمبود مادرزادی از دست دادهاند، آزمایش خواهند کرد.
داروی مورد بررسی پروتئین USAG-1 را غیرفعال میکند. ژنی که این پروتئین را رمزگذاری میکند، در سرکوب رشد دندان نقش دارد. براساس گزارشی که در سال ۲۰۲۳ منتشر شد، مهار تعامل USAG-1 با سایر پروتئینها باعث افزایش پیامرسانی پروتئین ریختزایی استخوان (BMP) میشود و از این طریق رشد استخوان جدید را تحریک میکند.
در آزمایشهای انجامشده روی راسوی اهلی، این دارو منجر به رشد دندان جدید شد. موشها و راسوها دارای ویژگیهای مشابهی با انسان در پروتئین USAG-1 هستند. پژوهشگران میگویند این پروتئین دارای تشابه آمینواسیدی ۹۷ درصدی بین انسان، موش و سگهای نژاد بیگل است، اما هنوز آزمایشی روی سگها انجام نشده است.
کاتسو تاکاهاشی، سرپرست بخش دندانپزشکی و جراحی دندان در بیمارستان کیتانو و پژوهشگر ارشد این مطالعه از سال ۲۰۰۵ روی بازسازی دندان کار میکند و امیدوار است این دارو علاوه بر افرادی که دارای بیماریهای دندانی مادرزادی هستند، برای تمامی افراد از هر سنی که دندانهای خود را از دست دادهاند، مفید باشد.
در صورت موفقیتآمیز بودن، این درمان ممکن است در عرض شش سال برای بیمارانی که دندانهای دائمی خود را از دست دادهاند، در دسترس قرار گیرد.